Mi muškarci i naše služavke

среда, 5. јул 2017.

Mi muškarci i naše služavke


Pitate se zašto muškarci u braku doživljavaju supruge kao služavke? Zato što su ih (nas) to majke naučile. Prosečan srpski muškarac živi sa roditeljima do ženidbe. Majka mu pere veš, sređuje sobu, kuva ručak... On i ne vidi kada se rade svi ti kućni poslovi, samo zna da je garderoba uvek čista, kao i kuća.
Gledaju majku kako ide za ocem i skuplja njegovu garderobu, nosi mu gaće kada ide da se tušira i skuplja njegove čarape po dnevnoj sobi.
Majka je, kao i svaka Srpkinja, naučila da bude služavka. Često kaže Nemoj ti, sine, ja ću. Ona je mama godine, jer kuva ujutru sinu kafu, dok on leči mamurluk od juče, pravi mu gibanicu za doručak i sipa mu jogurt. Dok on doručkuje, ona mu provetrava sobu koja smrdi na prljave čarape, rakiju i marihuanu.



Kada sam ja postao svestan svoje razmaženosti? Onda kada sam počeo da radim i ostao sam u kući.
Došao sam kući s posla i video tepih koji treba usisati, policu za televizor gde treba obrisati prašinu, prljav veš, prljave sudove i pitao se šta ću jesti. Morao sam da napravim ručak, jer nije baš zdravo jesti sendviče ili pomfrit svakoga dana. Kada sam onako umoran uzeo tiganj, shvatio sam da nemam meso u kući. Dakle, morao sam da odem u prodavnicu. Alternativa je bila da jedem suv hleb.
Kada sam konačno, onako umoran, kupio meso, krompir, supu iz kesice, povrće i ostale namirnice, konačno sam napravio ručak. Nakon toga su niotkuda iznikli prljavi sudovi. Tek tada sam shvatio blagoslov 21. veka u vidu mašina za veš i sudove. Krenuo sam da operem veš, ali sam shvatio da nemam omekšivač. Ponovo odlazak u prodavnicu... Kada sam sve to završio, seo sam da popijem kafu. Polio sam se kafom i pohitao da uzmem novu majicu, koje nije bilo. Setio sam se... Majice su na žici za sušenje... već nedelju dana.



Vremenom su prijatelji počeli da mi pomažu oko kućnih poslova, tako da ih posle kafe i soka čeka usisavanje ili prostiranje veša.
Šta sam tada shvatio? Da ženama nije lako. One rade, isto kao i muškarci, dođu kući mrtve umorne i onda rade sve ovo što sam sada naveo. A kada završe sa tim, treba se posvetiti deci, uraditi domaći sa njima, izvesti ih napolje. Kasnije se treba posvetiti i mužu, jer se on naspavao i sada mu treba akcija.
Ipak, drago mi je što čistim, perem i kuvam ručak. Svi ostali nisu muškarci, nego debili. Kraj priče.


Posmatram ženu na igralištu. Čuva svoju decu dok se igraju. Znam ko je i gde radi. Došla je oko četiri s posla, postavila da se ruča i izvela decu. Kada se vrati kući, uradiće sa njima domaći i srediti kuću. Sama je s decom. Pitam poznanika gde joj  muž. Kaže mi Kod kuće, spava, došao je malopre s posla, pa je umoran.

4 коментара :