Kada ti život da limun, stavi ga u džin - tonik

субота, 29. октобар 2016.

Kada ti život da limun, stavi ga u džin - tonik


Koliko god mislili da smo jaki, kada nevolja zakuca na vrata, niko nije spreman. Sto puta sam rekao Mene ništa ne može poremetiti i odmah me je život demantovao.
Ipak, pre nekoliko meseci mi je neko izmakao tepih ispod nogu, iznenada. Šta se desilo? Odlučio sam da dam otkaz. Nisam bio zadovoljan platom i firmom za koju radim i odlučio sam da odem. Drugog posla nije bilo ni u najavi, ali sati provedeni uz sajtove za zapošljavanje su me tešili.
Odjednom, ostajem bez posla, bez obaveza, bez prihoda. Bez svega! Prvih nekoliko dana sam se osećao beskorisno. Ustanem kasno, gledam serije, viđam se sa prijateljima i osadeset hiljada puta dnevno izgovaram rečenicu Trašim posao, naravno. Za sada nema ničega, ali videćemo...
Povremeno bih uzdahnuo, a povremeno bih se nasmejao, zavisi od trenutka.


Posle nekoliko dana, shvatio sam da ne mogu više. To što nemam posao ne znači da treba da se pretvorim u penzionera. Pasivnost je počela da me vuče u dublju pasivnost i to je trebalo hitno prekinuti.

Shvatio sam da imam ceo dan za sebe. Šta sam uradio?
Sastavio sam spisak vežbi za telo i počeo redovno da treniram. Dobra stvar je što sam imao ceo dan na raspolaganju i mogao sam tačno u određeno vreme da vežbam, što je najbolje za organizam.
Javio sam se prijateljima sa kojima se nisam dugo čuo i obnovio neka prijateljstva.
Počeo sam intenzivnije da se bavim blogom i istražujem nove načine za poboljšanje istog.
Moje usavršavanje je trajalo samo dve nedelje, jer sam odmah posle toga dobio drugi posao. Ne volim izdraz ''dobio''. Nisam ga dobio, to bi značilo da mi je neko poklonio, dao... Zaslužio sam taj posao, jer sam se u masi kandidata na razgovoru izdvojio baš ja. Dakle, nisam ga sigurno dobio, već zgrabio.

Radio sam nekoliko meseci, kada mi je dunulo da dam otkaz i odem u Španiju. Preko noći. Tamo sam proveo neko vreme, kada sam odlučio da se vratim u Srbiju.
Opet mi je život dao limun. Samo, ovoga puta sam odlučio da napravim najbolju moguću limunadu i gustiram je polako, sa uživanjem.



To što nemam stalno zaposlenje ne znači da treba da spavam do pet popodne.
Svako jutro se budim u 8 ili 9 sati.
Ponovo sam se vratio svakodnevnom vežbanju.
Posvetio sam se blogu, svakodnevno radim na poboljšanju stila, kao i na interakciji sa čitaocima.
Započeo sam privatni biznis, koji mi oduzima mnogo vremena, ali me čini srećnim. Dok sam radio za druge, shvatio sam da je najbolje i najteže biti svoj gazda.
Počeo sam da radim freelance poslove preko interneta.
Na Youtube-u ima bezbroj tutorijala, tako da sam počeo da učim dizajniranje preko Photoshopa. Moj prvi zadatak je bio da dizajniram logo i naslovnu sliku za blog.
Izučavam tehniku meditacije i svakodnevno pokušavam barem deset minuta da se posvetim tome.
Savladao sam strah od pasa.



Dakle, ostao sam bez posla i nisam dozvolio sebi da zapadnem u pasivnost i apatiju. Fokusirao sam se na sebe, ponovo pronašao način da zarađujem, samo što ovoga puta JA određujem raspored za svoj dan.
Moj dan je ispunjen od 8 ujutru do 2 noću, kada idem na spavanje. Treba smestiti sav taj posao, opuštanje, blogovanje, vežbanje, druženje sa prijateljima i uživanje u jedan dan.


Svako jutro popijem čašu svoje limunade i zahvalim se životu što me je gađao onim limunom.

11 коментара :

  1. Dobro mi je dosao ovaj post da ga procitam, za dva mjeseca prestajem raditi i sad sam u mukama sto raditi nakon toga, s obzirom da zivim u relativno malom gradu u kojem se posao ne moze naci tako lako razmisljala sam i o selidbi u neki drugi, veci grad. Takoder sam razmisljala (ukoliko se ne preselim) o upisu u teretanu i sto postotnom posvecivanju samoj sebi.
    Zelim ti puno srece u buducnosti.

    Maggie's Blog

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno. I ja tebi želim uspeha u nalaženju posla. :) Nađi nešto što si htela da uraiš, ali nisi imala vremene i uvek si potajno želela. Kada se setiš - uradi to odmah. Biće ti super! :)

      Избриши
  2. Bravo! Zato je limun na koricama moje knjige. Iako izgleda kiselo, gorko i gadno, kad nas sustigne životna situacija koja nas izvrne naopačke, tek sa distance vidimo koliko je bilo korisno. Baš kao i limunada. Samo napred!

    ОдговориИзбриши
  3. Sve su mi zanimljiviji vaši postovi. Ali, ja imam i pitanja. Šta da radi čovek koji u 55.oj ostane bez posla. Traženje posla je takođe posao, svuda ga i pored sjajnih rdferenci dočekivala diskriminacija po osnovu starosnog doba, nedokaziva. Sada radi kao radnik obezbeđenja sa fakultetom. Položio za obaveznu licencu koju od sledeće godine moraju svi imati.Tamo gde radi ne poštuju se prava iz radnog odnosa, plata minimalac. Sve firme koje se bave privatnim obezbećenjem imaju otvorene oglase, ali, ako očekujete malo veću platu i godišnji odmor, varate se, svuda isto.A platio obuku, polaganje i uverenne,sve oko 300 evra, plus učio, prolaznodt na tom ispitu je veoma mala. Da vežba i da prebije gazdu:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. U pravu ste potpuno, diskriminacija po osnovu starosnog doba je previše zastupljena. Ironija je što takvi ljudi imaju radno iskustvo i znanje i mogu unaprediti poslovanje fire... Savetovao bih takve osobe da ne odustaju i zadrže samopouzdanje. Čovek nikada nije star za učenje. Neka usavrše neku novu veštinu, nauče neke nove poslove...

      Избриши
  4. Sve su mi zanimljiviji vaši postovi. Ali, ja imam i pitanja. Šta da radi čovek koji u 55.oj ostane bez posla. Traženje posla je takođe posao, svuda ga i pored sjajnih rdferenci dočekivala diskriminacija po osnovu starosnog doba, nedokaziva. Sada radi kao radnik obezbeđenja sa fakultetom. Položio za obaveznu licencu koju od sledeće godine moraju svi imati.Tamo gde radi ne poštuju se prava iz radnog odnosa, plata minimalac. Sve firme koje se bave privatnim obezbećenjem imaju otvorene oglase, ali, ako očekujete malo veću platu i godišnji odmor, varate se, svuda isto.A platio obuku, polaganje i uverenne,sve oko 300 evra, plus učio, prolaznodt na tom ispitu je veoma mala. Da vežba i da prebije gazdu:)

    ОдговориИзбриши
  5. To je baš ono o čemu se mnogi boje i sanjati, misle da je neostvarivo. Ti si dokaz da je sve ostvarivo, samo treba biti spreman na promjenu vidika, učenje i spremnost uživanja u životu. Respect!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Vam puno. :) Čitam redovno Vaš blog i pomaže mi u ličnom usavršavanju. :D

      Избриши
  6. Milion puta sam tvrdila kako iz dokolice mogu nastati sjajne stvari. Tada imaš vremena da se fokusiraš na ono što voliš i daš tome celog sebe. Obično to bude praćeno i uspehom. Ja ti držim palčeve.Uživaj u čarima frilensinga!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala puno! :) Zanimljivo je biti frilenser, ali i rizično. Za sada ide dobro, videćemo. Pozdrav! :)

      Избриши