Gubitnike vole svi

уторак, 12. јануар 2016.

Gubitnike vole svi


Jin je oduvek imala izražen stav. Hodajući visoko podignute glave, odavala je utisak gorde i arogantne osobe. Sa druge strane, Jan je odavala utisak skromne, povučene devojke. Nikada se nije isticala po svaku cenu, uvek govoreći za sebe da je previše naivna i da je svako može povrediti.
Pobedonosno hodajući ulicom, Jin je delovala kao uspešna osoba, ostvarena na svim poljima, ali uvek nedostupna za druge. Nije preterano pokazivala emocije, uvek u žurbi, čeličnog samopouzdanja.
Jan se trudila da se svima dopadne. Često je ponižavala sebe u javnosti, govoreći kako nije preterano pametna, igrajući na kartu smerne i patrijarhalne devojke.

Sa jedne strane Jin – ostvarena kučka, a sa druge Jan – stidljiva konzervativka.
Godine su prošle, košije su pomogle Jan da nađe posao. U međuvremenu su je finansijski pomagali, kupovali joj poklone, vodili na putovanja. Uvek iz sažaljenja. Ta stidljiva devojka je umela lako da probudi sažaljenje. Udala se za bogatog ,starijeg muškarca i dobila dvoje dece. Sada živi u kući od petstotina kvadrata, nosi brendiranu garderobu i svakog meseca obilazi drugi kontinent.
Jin je takođe uspešna, samo što je svoj put morala krčiti bez tuđe pomoći. Nikada se nije zamerila drugima, ali je zbog svog stava često nailazila na nipodaštavanje okoline. Uvek su govorili ''Njoj je lako, on je puna para, namerno joj neću pomoći''. Previše ponosna da bi tražila pomoć od drugih, išla je težim putem.
Jan nikada nije imala prijatelje. Nekolicinu njih je izdala u mladosti, pravdajući se da nije namerno. Kolegama je zarivala nož u leđa kako bi napredovala, pravdajući se da ne zna o čemu se radi. U svakoj priči je ona bila žrtva. I niko nikada ne bi posumnjao da je jadna, naivna Jan manipulator, spreman na izdaju  kako bi ostvario svoje želje. Nikada nikome nije u lice rekla svoje mišljenje i zbog toga su je voleli. Zato što su mislili da ih poštuje, da ih voli. Zapravo, ona nikoga nije volela.
Jin je imala šačicu probranih prijatelja. Govorilo se da nije društvena, a zapravo nije htela da gubi vreme na pogrešne osobe. Ljudima je smetala njena iskrenost. Ipak, uvek je pomagala svakome kome je pomoć bila potrebna. Ko se približio čeličnoj lejdi, video je iskrenu osobu, sposobnu da voli, koja je morala da očvrsne i postane tvrdokožac, kako bi opstala u ovom svetu.
Za Tomasa se uvek govorilo da je gad. Skupa garderoba, brzi automobili, zgodne devojke i britak jezik. Neko ko živi svoj život i ne gleda druge.
''On je đubre,''govorili su. ''Ološ!''
Oboleo je od raka želuca. Metastaza ga je usmrtila posle osam meseci. Na sahrani je bilo mnoštvo ljudi. Neki su došli kako bi se uverili da je mrtav, a neki zbog besplatne hrane i pića. Ipak, svi su se složili u jednom – da je bio divan čovek.

''Jadan Tomas,'' govorili su. ''Baš mi ga je žao, bio je divan čovek''. 

0 коментара :

Постави коментар