Novinari kleče

субота, 16. јануар 2016.

Novinari kleče


Nedavni incident sa, nadam se bivšim, ministrom Gašićem i novinarkom Zlatijom Labović pokrenuo je razularenu masu. Narod se pobunio, a sa njima i neki novinari. Organizovani su protesti pod nazivom ''Novinari ne kleče''. I ne treba da kleče! Ne bi smeli. Kao diplomirani novinar, ako sam nešto naučio na fakultetu, to je da je novinarstvo poštena profesija, veoma važna za javnost. Ne bi se nazivala ''Sedma sila'', da nije tako.

Ipak, novinari kleče. Svakodnevno. Zbog takvih novinara, ova profesija je degradirana. Pogotovo od kada se novinarom naziva osoba koja je nakon srednje ekonomske, počela da piše za neki tabloid, ne znajući ni kompoziciju vesti, a kamoli pravopis, ili novinarsku etiku. Takve osobe se ne libe da kao naslov stave ''Poznata pevačica pokazala mačkicu'' ili da na naslovnoj strani postave fotografiju tragično nasradale žrtve udesa.
Još jedan novinar koji kleči je Dragan Vučićević. Verujem da on kleči svakodnevno, zapisujući instrukcije i smernice za dalje delovanje. Svaki novinar koji je stranački opredeljen i radi u interesu jedne strane, šireći negativnu propagandu protiv druge strane, kleči. To, zapravo, nisu novinari, već prostitutke.
Novinari su postali gori od svake starlete, izjednačivši svoj moral sa najokorelijim političarem.
Oni kleče kada treba da prime mito, kada treba da objave dezinformacije i naškode onom licu koje ih ne plaća, kada imaju ekskluzivu i jure da je objave, nebitno da li krše etička i moralna pravila.
Zašto novinari kleče? Zato što su prinuđeni da kleknu, ne bi li im se konačno isplatila plata, koja kasni osam meseci. Ne bi li konačno podigli svojih dvadeset hiljada, kako bi pokrili minus na računu, platili ratu za kredit i isplatili ček koji ide tog meseca.
Novinari kleče i kada ih urednik, koji je hiljadu puta gori od njih, pritiska za vest, ucenjuje i vrši mobing nad njima.
Plemenita profesija je pretvorena u prostakluk. Televizija ''Pink'' najavljuje specijalnu emisiju o ucenama novinara. Izneće se poverljiva dokumenta koja dokazuju kako su novinari ucenjivali političare i tajkune. Odlična ideja, narod treba da bude upoznat sa novinarskim prljavim poslovima. Međutim, da li je ta ista televizija izveštavala o ucenjivanju novinara, o pretnjama tih istih političara i tajkuna? Možda će to uraditi u budućnosti, ali onda kada im za to neko plati, kada stigne direktiva.

Svi klečimo, svakodnevno. Oni retki imaju hrabrost da ustanu i pobune se. To su ljudi koji pišu istoriju, jer male crve brzo zaborave, ili ih pominju kao negativan primer. Kleknuće jedan novinar, za njim i drugi, ali treći će ustati, a onda će druga strana klečati.

0 коментара :

Постави коментар